Nädal 10

 Siin on mõned mõtted, mis tekkisid peale Eben Mogleni artikli Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright lugemist. 

Artikli algus oli päris raske lugemine, oli veidi keeruline mõista, mida ta üldse öelda tahab aga alates teisest lõigust läks juba arusaadavamaks. Moglen väidab, et tasuta tarkvara on parem kui raha eest soetatav tarkvara, sest vaba tarkvara, millel ka lähtekood kaasas on igaühe poolt parandatav ja seega kõik tõrked parandatakse kiirelt nii, et tavakasutaja ei pruugigi tõrkeid kogeda, sest need on juba lapitud selleks ajaks kui tema hakkab rakendust kasutama. Artikli autor loodab inimeste soovile luua midagi ja seeläbi aina rohkema tasuta tarkvara levimiseni. Moglen ennustas ka surma muusikatööstusele ja pakkus, et varsti inimesed teevad niipalju tasuta muusikat, et enam osta ei olegi muusikat vaja.

Muusika koha pealt on tal mõnes mõttes õigus, elektroonilise muusika tegemine on muutunud nii lihtsaks ja kättesaadavaks paljudele, et artistid saavad endale lubada teha oma lõbuks mingeid veidrusi ja neid paisata internetti tasuta kuulamiseks ja rõõmustada, kui leidub veel keegi teine kellele see muusikapala meeldib. On tekkinud ka platvormid, kus muusikud saavad ise oma loomingut välja anda ilma, et nad peaksid maksma plaadifirmadele ja muudele asjapulkadele. Bandcamp on väga populaarne leht, kus saab suures plaanis otse artistidelt muusikat osta, tihti on hinnaks ka "paku ise" allalaetava muusika puhul. Vinüüli eest peab ikka maksma sest tehased ikkagi tahavad raha pressimise eest.

Tarkvara poole pealt ennustas Moglen, et tasuta tarkvara kirjutatakse aina rohkem. Kui ma nüüd mõtlen rakendustele, mis on mu arvutis, siis väga palju tööriistu on tõesti vaba tarkvara, ma küll ei tea, palju neist on avatud lähtekoodiga aga ostetud rakendusti on mul ainult mõni üksik. Teoorias peaks siis see avatud lähtekoodiga tarkvara olema parem kui ostetud tarkvara, sest peaks leiduma hulk entusiaste, kes seda avatud lähtekoodiga tarkvara parandavad. Kohati aga ei ole nii, kasutasin korraks OS X-il SQLite browseri nimelist rakendust, avatud lähtekoodiga vabavara. Täiesti kohutav kogemus, kasutajaliideses tundus, et iga nupp on bugine. Samas kõrval on tasuline programm PHPStorm, mis töötab laitmatult. Mul on tunne, et siin on inimloovus läinud liiga kaugele, iga firma teeb mingi oma keele, oma raamistiku, oma programmi, mis lõppeb sellega, et meil on terve hunnik tasuta tarkvara, millest mitte ükski ei tööta normaalselt ja mida keegi ei hoolda. Ma ju võiks parandada seda SQLite brauserit aga see on kirjutatud C++-is, ma ei oska seda. Arvestades, kui palju on hetkel keeli, millest igaühe arendajatel võib vaja minna SQLite-i, siis tõenäoliselt väga paljud kasutajad siiski ei oska seda parandada, vaatamata sellele, et lähtekood on kaasas. Kohati on tunne, et me oleksime nagu Vonneguti raamatu Tšempionite eine tegelase Kilgore Trouti raamatus, kus tegevus toimus planeedil, kus loodus oli nii loovalt sigiv, et aina tekkis juurde kõikvõimalikke liike ja inimesed oid hädas selle meeletu liigirikkusega. Üks jahimees suutis ühe looma väljasuremiseni jahtida, talle anti selle eest auhind aga see planeeti ei päästnud. Planeet hävis metsiku liigirikkuse all. Tundub, et ka tarkvaraga on nii, et seda kõike on liiga palju. Pigem selle asemel, et aina luua midagi uut võiks rohkem parendada olemasolevat.

Comments

Popular posts from this blog

Raamatu arvustus

Nädal 5