Nädal 12

 Selle nädala teema on veebilehtede kasutatavusest.

Üks positiivne näide, millega ma olen kokku puutunud on codecademy.com - programmeerimise õppimise keskkond. Seal saab kasutaja valida teema, mida ta õppida tahab, siis on pandud kokku selle kohta käiv informatsioon, videod, interaktiivsed ülesanded ja testid. Infot või videot kuvada veebilehel ei ole väga suur kunst aga see, kuidas nad on suutnud interaktiivsed ülesanded brauseri aknasse paigutada nii, et ühes tulbas on ülesande nõudmised, teises tulbas integreeritud programmeerimiskeskkond ja kolmandas tulbas kas tulemus või konsool, sõltuvalt keelest, mida õpitakse, on küll uskumatu. Kogu selle kupatuse kasutamise selgeks saamine käib väga kiirelt, mõned ülesanded täita ja juba ongi kogu kasutajaliides selge. Selgeks saab asja intuitiivselt, et ei pea kuskil käsiraamatus tuhlama vaid on võimalik aimata, et see nupp teeb seda ja kui ma tahan saada sellist tulemust, siis pean tegema nii. Lehe kujundusel on ka värvid väga hästi valitud, tausta ja teksti vahel on kogu aeg suur kontrast, kerge on lugeda teksti. Läbi kogu rakenduse on ühesugune kujundus, et kui ühes kohas tunned ära sisestamise välja, siis leiad selle üles ka igal pool mujal. Kaks miinust siiski lehel on, kus funktsionaalsus on teistsugune, kui ma ootan. Kohe avalehel ma ootaks sisse logimise võimalust aga millegi pärast on nad avalehele pannud registreerimiseks emaili ja salasõna väljad. Mõnikord juhtub, et tahan sisse logida ja kirjutan registreerimise väljadesse oma parooli ja emaili aadressi, vastuseks tuleb veateade, et selline emaili aadress on juba olemas. Siis ma saan kurjaks ja kirun omaette, et mis veateade see selline on, loomulikult on see emaili aadress olemas, see ongi kogu sisselogimise mõte. Teine väiksem probleem on testide tegemisel, kus lehe allservas on muu sisu peal hõljuv nupp vastuste esitamiseks, küsimused on aga üksteise all ja kerides allapoole saab järgmisi küsimusi näha. Mõnikord on esimene küsimus ekraani suurune, mille all on hõljuv "esita vastus" nupp, siis mul tekib tunne, et test on üles ehitatud nii, et vastad küsimuse, vajutad esitamist ja saad järgmise küsimuse. Tegelikult on aga nii, et vastan esimese küsimuse ära, vajutan esita ja saan tulemuse, et 1 õigesti vastatud küsimus, 9 vastamata küsimust, test läbi kukutud.

Negatiivne näide kasutamisest on ehk maksuameti kodulehekülg. Riik on ka ise öelnud, et ei ole kõige õnnestunum lahendus. See on kindlasti meeletu töö, et kõik vaja minev informatsioon saada ühel lehel enam-vähem inimlikult kuvama ja küllap nad on teinud asja nii heaks, kui suutsid aga siiski parandamist seal jagub. Tellin tihti vinüülplaate otse Suurbritanniast, peale BREXIT-it läks iga saadetis tolli ja tuli esitada deklaratsioon paki kohta, praeguseks on see mure lahendatud, et enam need pakid tolli ei lähe. Vaatan, et olen 07.2021 - 06.2022 esitanud 19 tollideklaratsiooni. Peale 10ndat deklaratsiooni oleks võinud juba asi olla nii selge, et võib ka silmad kinni täita dokumenti aga siiski oli iga kord täitmisel selline tunne, et täidan esimest korda deklaratsiooni. Alguses oli õige koha leidmine paras seiklus, hiljem oli peavalu erinevate koguste ja summade väljadega, ei jäänud kuidagi meelde, mis kuhu käis.

Nad seal hoogsalt parandavad seda keskkonda, mis näiteks tähendab, et tulu- ja sotsiaalmaksu esitamisel satud erineva välimusega keskkonda kui käibedeklaratsiooni esitamisel. Mingil hetkel oli seal uue deklaratsiooni esitamisel vahe esitatava kuu välja eeltäitmisel, üks keskkond täitis automaatselt kuu välja eelmise kuuga, teine keskkond pani käesoleva kuu. Esimese deklaratsiooni täitmise ajal vaatasin, et väga hea, õige kuu on automaatselt valitud, teises keskkonnas ei kontrollinud kuud ja esitasin vale kuu kohta deklaratsiooni. Tõenäoliselt ma siiski ise lihtsalt kasutan seda lehte vähe ja piisavalt pika vahe tagant, et jõuab kõik meelest minna, kes igapäevaselt kasutab ütleb võib-olla, et pole seal häda midagi.

Töökaaslased kasutavad maksuameti lehekülge palju, veidi nurisevad aga rohkem teevad nalja selle üle, et kui kõik on hästi siis on aadressiribal maasikas.emta.ee, kui aga midagi ei tööta, siis on tikker.emta.ee.

Comments

Popular posts from this blog

Raamatu arvustus

Nädal 10

Nädal 5