Nädal 13

See nädal tuleb ennast kujutleda IT-tugilahenduste otsustaja rollis oleva isikuna ja korraldada tehnoloogia rakendamist Eestis.

Kui hakkasin selle teema peale mõtlema, siis esimene mõte oli, et kui palju puudega inimesi ikka on, et riik võiks ju kõiki toetada nii, kuidas neil vaja on. Vaatasin järgi, et 31.12.2022 seisuga on Eestis 13122 sügava puudega ja 64102 raske puudega inimest. Arvestades Eesti rahvaarvu on see päris suur osa elanikkonnast. Sealt tuleks järgmine mõte, et kui tugilahendusi vajavaid inimesi on nii palju, siis võib ju neid lahendusi massiliselt toota ja saab toote hinna alla. Paraku peab arvestama sellega, et loodus on osav vingerpusside mängimises ja tõenäoliselt on vajalikke unikaalseid erilahendusi nii palju, et massilisest tugilahenduste tootmisest ei saa olla juttugi. Lisaks ei pruugi kõik nendest puuetega inimestest vajada erilisi IT lahendusi. Seega päris nagu tehnoloogilist lahendust sellele murele ei ole, pigem ikka individuaalsed abivahendid.

Puuetega inimestest rääkides tuleb minul alati silme ette Stephen Hawking, kellel diagnoositi 21 aastasena haigus, mis ta järgnevate kümnendite jooksul tasapisi halvas, kuni lõpuks ta sai arvuti juhtimiseks kasutada ainult põse lihast. Haigusele vaatamata andis Hawking teadusele ja ühiskonnale väga palju. Kui majanduslikult mõelda, siis kui paljud puuetega inimesed saaksid olla Hawkingile sarnaselt väga suured ühiskonda, teadusesse või majandusse panustajad, kui neil oleks lapsest peale olemas vahendid, mis aitaks neil saada väga hea haridus. Kui keha ei kuula sõna siis heade IT-tugilahenduste abil võib inimene peaga töötada, teha karjääri ja panustada ühiskonda. Hirmus mõelda, kui selliseid võimalusi ei ole ja inimene jääb lihtsalt hooldatavaks saamata ennast teostada. Selles mõttes on see kindlasti majanduslikult tähtis küsimus, kas piisava riigi toeta jäävad potensiaalsed edulood leidmata ja selle asemel on riigil kohustus hooldada inimesi, kes ise endaga hakkama ei saa.

Sotsiaalsed aspektid on kindlasti ka, vaatamata puudele või puude puudumisele oleme me kõik ühesugused, enamus meist tahab suhelda, jällegi, miks peab üks inimene ostma oma raha eest kallist aparatuuri, et teistega kasvõi interneti teel suhelda, samas kui teistel on need vahendid looduse poolt tasuta olemas.

Kui mina peaks otsustama toetuste või riigi abi üle, siis ma sooviks küll teha nii, et inimesed, kes vajavad abivahendeid, et olla teistega samas stardipositsioonis ei peaks maksma nende seadmete eest, mis aitavad seda saavutada, rohkem kui erivajadusteta inimesed oma arvutite ja muu säärase eest.


Comments

Popular posts from this blog

Raamatu arvustus

Nädal 10

Nädal 5