Nädal 11

 Selle nädala teema on kirjeldada ühte tarkvara arendusmudelit ja ärimudelit mõne konkreetse näite põhjal.

Kõige lihtsam on vast kirjeldada projekti millega käesoleval hetkel olen seotud.

Töötan ühes jae- ja hulgimüügiga tegelevas ettevõttes. Firma kasutab küll erinevaid lao- ja müügitarkvarasid aga päris sellist funktsionaalsust nagu tegelikult vaja oleks siiski ei ole õnnestunud leida. Seetõttu otsustati, et puudu olevad osad arendatakse ettevõtte siseselt välja. Arendusmudel on olnud muutuses veidi aga nüüd on sobiv mudel leitud.
Põhimõtteliselt on kasutusel scrum mudel: mina olen nagu toote omanik, saan ettevõtte omaniku ja tegevjuhi käest sisendid, mis probleemi on vaja lahendada, käin töötajate juures uurimas, kuidas oleks parim viis antud ülesannet lahendada. Vaatan kuidas me seda saaksime teha arvestades olemasolevaid süsteeme. Lisan Jiras backlogi piletid ja Confluence-i täpsema kirjelduse ülesannetest. Seejärel on arendajatega ja Scrum masteriga koosolek, kus räägime kõik uued piletid läbi, paneme ajalised hinnangud külge. Plaanime kahe nädalase sprindi antud hinnangute põhjal. Üle nädala kolmapäeval algab sprint, räägin tegevjuhiga, mis funnktsionaalsus järgmise kahe nädala jooksul valmib. Arendajatega me igapäevaseid püstijala koosolekuid ei pea aga meil on selline kokkulepe, et kohe kui kellelgi on mingi probleem, siis räägime. Arendajad võtavad ülesanded boardilt, teevad valmis, liigutavad staatusesse "Testimises", mis tähendab, et testkeskkonnas on see funktsionaalsus olemas. Seal ma saan seda katsetada, Kui seal toimib, siis ma annan antud tüki kõigile kasutada ja liigutan pileti ka vastavasse staatusesse. Kui testimise või kasutamise käigus tekib probleeme, siis rändab pilet algusse tagasi koos kommentaaridega, mis katki on. Sealt jälle arendaja võtab pileti ja tegeleb edasi. Kui aga testimises ega kasutajate poolt infot ei tule, et midagi katki oleks, siis läheb pilet "Valmis" staatusesse. Kui peale seda sama tüki raames on vaja midagi muuta, siis see läheb juba uue piletina kirja. Kui sprint saab läbi siis teen tegevjuhile ülevaate, mis tehtud sai. Üsna lähedal scrumile on see mudel kui välja jätta koosolekute puudumine. Lisaks ma ise olen seal vahepeal mitmes rollis, et kui uute funktsionaalsuste kirjeldamisega palju tööd ei ole, siis võtan ka ise mõned vigade parandused käsile või lausa mõned uued funktsionalsused.

Antud rakendusega oli ka plaanis ärimudel üles ehitada, mis võimaldaks klientidel kuutasu või aastatasu eest saada ligipääs rakendusele, sisesada sinna oma andmed ja siis hallata oma kauplusi ja hulgimüüki läbi selle tarkvara. Kui klient enam rakendust kasutada ei soovi, siis edasisi makseid ei tee aga kaotab ka ligipääsu rakendusele. See oleks sarnane tarkvara kui teenus. Kas antud tarkvaraga sinnamaani jõuame ei oska öelda, sest me hetkel katame ainult auke, mida muud tarkvarad, mida kasutame täita ei suuda seega on rakendus tugevalt integreeritud muu tarkvaraga ja eraldiseisvana temast suurt kasu ei ole veel.


Comments

Popular posts from this blog

Raamatu arvustus

Nädal 10

Nädal 5